KINEZITERAPIJA

LORDOZA

lordoza

Lordoza – lordosis kičmenog stuba fiziološki se može konstatovati u vratnom i lumbalnom delu. Krivina u vratnom delu ne sme biti veća od 3 do  4 cm, a u slabinskom 4 do  5 cm. Lordoza se manifestuje naglašenim konkavitetom koji je usmeren nazad, lokalizovan najčešće u lumbalnom delu kičme. Po načinu nastanka lordoza može biti urodjena ili stečena. Stečeni uzroci su rahitis, isčašenje kukova, zapaljjenje zglobova, neke od oduzetosti, mlitavost. Lordoza se sreče kod deblje dece zbog oslabljenog tonusa trbušnog zida i kod graviditeta  kod žena.

Stadijumi kod lordoze su funcionalni ili lordotično loše držanje i strukturalni ili prava lordoza. U funcionlanom stadijumu se razlikuju I (lakši) i II (teži) stadijum. Strukturalne lordoze zahtevaju kompleksnije lečenje, dok funkcionalne zahtevaju kineziterapijski program. Izražena je mišićna slabost u trbušnom delu što za posledicu ima skraćivanje ledjnih mišića u slabinskom delu. Skraćenost mišića posebno fleksora kuka i ekstenzora kičmenog stuba lubmalnog dela, karlice, kukova. 

Klinička slika lordotičnog držanja

  • glava se nalazi u produžetku kičmenog stuba ili je blago zabačena pozadi
  • grudni koš je ravan ili malo pomeren prema napred
  • fiziološka krivina u lumbalnom delu je pomerena unapred
  • trbušni zid je mlitav, izbačen zbog slabosti trbušne muskulature
  • karlica je u inklinaciji zbog skraćenih mišića fleksora u zglobu kuka
  • kolena su u pojačanoj ekstenziji
  • stopala u funkcionalnoj slabosti

Navika nepravilnog i opuštenog držanja područja lumbalne kučme, karlice i kukova doprinosi nastanku lordotičnog držanja. Više o pravilnom izvodjenju dnevnih aktivnosti pročitajte http://zdravaledjakinezi.in.rs. 

Smetnje koje se javljaju zbog lordoze su bolovi u lumbalnoj kičmi, kasnije se javljaju cirkulatorne i neurološke smetnje, smanjena pokretljivost lumbalnog dela, karlice i kukova, smetnje u radu trbušnih organa čiji je prostor smanjen, moguća je opstipacija i dr.

U slučajevima lošeg lordotičnog držanja dolazi do slabosti trbušnih mišića,  a sa druge strane skraćivanje ledjnih mišića. Kod cervikalne lordoze su oslabljeni mišići prednje strane vrata,  a skraćeni mišići na zadnoj strani.

Lečenje lordotičnog držanja se sastoji u pravilnom izboru položaja i korektivnih vežbi. Oslabljene mišiće treba jačati da bi se karlica vratila u normalan položaj. U svakodnevnim aktivnostima ispravljati nepravilne položaje.

Kineziterapijski program kod lordotičnog lošeg držanja

Sastoji od uvodnih vežbi, vežbi istezanja i jačanja, vežbi disanja i relaksacije. Autokorekcija držanja tela se svakodnevno uvežbava. Odabir odgovarajućih aktivnosti kao plivanje, košarka, odbojka..

Opcija personalnih programa je,  kao i kod svih kineziterapijskih programa,  preporučljiva. Programi se rade za decu i odrasle. Više o programu korekcije http://branislavafitness.com/korektivno-vezbanje/

ZAKAŽI TERMIN kineziterapija

facebook

Branislava Jevtovic,  fizioterapeut,  personalni trener