KINEZITERAPIJA

DEFORMITETI KOLENA I STOPALA

Deformiteti kolena i stopala su česta pojava i pravilnim izborom vežbi je moguće u potpunosti otkloniti ovaj problem. Programi se rade za dečiji uzrasti i pored vežbi važno je otkloniti i ostale faktore u dnevnim aktivnostima koje mogu da pogoršaju stanje.

Najčešće srećemo dva deformiteta kolena X noge i O noge.

X NOGE – GENUS VALGUM

U najvećem broju slučajeva deformiteti kolena su obostrani, redje jednostrano. Ovde imamo zakrivljenje natkolenice i potkolenice. Konveksno je sa unutrašnje strane. Kolena se dodiruju, a stopala se nalaze u nepravilnom položaju, što otežava hodanje, trčanje.. Ovaj deformitet ima oslabljene unutrašnje mišiće natkolenice i potkolenice, a spoljašnje grupe mišića su skraćene.

x noge

Kod osoba koje imaju izražen ovaj deformitet, javljaju se bolovi u nogama. Nepravilno stajanje,  zbog prisustva ravnih tabana, može da dovede do nastanka skolioze u slabinskom delu. Deformiteti kolena zahtevaju kineziterapijski program i najbolji je individualni pristup.

O NOGE – GENU VARUM

Ovaj deformitet predstavlja je konveksno okrenut ka spoljnim stranama nogu. Oslabljeni su mišići spoljne strane nogu, a skraćeni sa unutrašnje strane. Iskrivljenje se obično nalazi u dve trećine natkolenice i u gornje dve trećine potkolenice.

O NOGE

Lečenje zahteva korektivni program vežbi uz adekvatan odabir pomagala.

RAVNA STOPALA – PES PLANUS

Ravno stopalo se najčešće sreće kod školske dece. Normalno stopalo ima dva svoda: uzdužno i poprečno. Kod deformiteta se obično sreće popuštanje prvo uzdužnog,  a zatim i poprečnog svoda.  Uzroci, ako nisu urodjeni, mogu da budu nepravilne navike, loša obuća,  gojaznost.

Najlakši oblik je popuštanje uzdužnog svoda tzv.  pes valgus. Svod je očuvan, ali malo niži od normalnog. Dalji stadijum je pes plano valgus i kod njega popušta muskulatura i prisutne su promene na ligamentima. Ahilove tetive se zakrivljuju na unutra, pa osobe sa ovim deformitetom imaju oslonac na unutrašnji svod. Najteži stadium se karakteriše pomeranjem kostiju i njihovom odnosu. Takve osobe hodaju celom dužinom stopala.

Ravna stopala

Deformiteti stopala mogu dovesti do neprijatnih posledica, pa je preventiva i brzo reagovanje od posebnog značaja.

Prvo popuštaju mišići prednje strane potkolenice, a zatim i mišići zadnje strane. Pravilan kineziološki tretman je neophodan.

U cilju utvrdjivanja stepena deformiteta najbolje je uraditi otisak stopala. Lečenje je najbolje sprovesti čim se primete prve promene. Preporučuje se preventiva kao najbolji lek. Deci se preporučuje da hodaju bosa post neravnom terenu.  Vežbe se primenjuju uz korišćenje različitih početnih položaja uz upotrebu rekvizita (polulopte,  ježići za stopala,  mini valjak).

KORISNI LINKOVI

VIDEO https://www.youtube.com/watch?v=T2OWqpS3-K4

VIDEO https://www.youtube.com/watch?v=1NWKYEnbMkM

KINEZITERAPIJA http://branislavafitness.com/kineziterapija/

BRANISLAVA JEVTOVIĆ, sportski trener, fizioterapeut